شرکت آوید تجارت آفاق

آدرس کارخانه: استان سمنان، شهرستان گرمسار، منطقه ویژه اقتصادی گرمسار، خیابان همایون صنعتی زاده، خیابان شهین دخت سرلتی شرکت سهامی خاص آوید تجارت آفاق، کدپستی 3588150011    

ماده شیمیایی تولوئن دی ایزو سیانات چیست؟

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


تولوئن دی ایزوسیانات (TDI) یکی از اعضای خانوادهٔ ایزوسیانات‌ها است که مرتبط با شاخه شیمی پلی یورتان‌ها است. در فرایند تی دی آی، تولوئن دی آمین (TDA) با واکنش مجاورتی دی نیتروتولوئن ساخته می‌شود. TDA نیز به نوبه خود با کربنیل دی کلراید واکنش می‌دهد تا تولوئن دی ایزوسیانات (TDI) تولید شود. تولوئن دی ایزوسیانات تولید شده در واحدهای پتروشیمی معمولاً ترکیب۸۰ به۲۰ ایزومرهای تی دی آی ۴٬۲ و ۶٬۲ با حداقل عیار ٪ ۹۹/۵ است.


 

 

 

تولوئن دی‌ایزوسیانات

 

تولوئن دی ایزوسیانات با فرمول شیمیایی C9H6N2O2 و نامهای دیگری از قبیل: 2و4 -دی ایزوسیانات،  1- متیل بنزن، TDI، متیل فنیلن دی ایزوسیانات شناخته می‌شود. جرم مولکولی این ماده 16/174 گرم بر مول، مایعی بی رنگ( البته در نمونه­های تجاری زرد رنگ) با بویی تند می­‌باشد. نقطه ذوب این ماده 8/21 درجه سانتی گراد ، نقطه جوش آن 251 درجه سانتی­گراد و دانسیته آن 225/1 گرم بر سانتی متر مکعب می­‌باشد. شکل زیر ساختارشیمیایی این ماده را نشان می­‌دهد.

 

 

 

 

 

ایزومرهای تولوئن دی ایزو سیانات:

 

این ترکیب شش ایزومر دارد ولی تنها دو ایزومر آن از درجه اهمیت بالایی برخوردار می‌­باشند.

 

 

 

روش سنتز TDI

 

در ابتدا با نیتراته شدن تولوئن با استفاده از مواد شیمیایی اسید نیتریک، دی نیترو تولوئن(DNT) ایجاد می­‌گردد. در مرحله بعد DNT با هیدروژن در مجاورت کاتالیزور واکنش داده و تولید تولوئن دی آمین(TDA) می‌­نماید. سپس TDA با گاز فسژن واکنش می‌­دهد و در پایان واکنش، یک محلول TDI خام تولید می­‌شود. در ادامه TDI خام با تقطیر به محصول خالص تبدیل می­‌شود.

 

 

 

کاربردهای TDI

 

  • تولید فوم پلی اوره تان
  • روکش­ها
  • پوشش­­های صنعتی
  • چسب
  • درزگیر
  • الاستومرها
  • مبلمان
  • عایق حرارتی ساختمان
  • صنعت خودروسازی

 

 

 

 

خطرات و عوارض

 

 

تولوئن دی ایزوسیانات تحریک شدیدی برای چشم، پوست، دستگاه گوارش و سیستم تنفسی ایجاد می‌نماید. این ماده یک عامل آلرژیک قوی برای پوست و ریه است. قرار گیری طولانی مدت در معرض این ماده باعث تحریک بینی و گلو، تنگی نفس، خفگی، سرفه، حالت تهوع، استفراغ و درد شکم می­‌گردد. مشابه همین ماده شیمیایی بوراکس نیز سبب حالت تهوع و استفراغ می‌گردد اما میزان خطر و آسیب آن کم می‌باشد.

 

 

 

ذخیره سازی و حمل

 

 

TDI در دمای 20 الی 24 درجه سلسیوس بایستی نگهداری می‌شود. که این موضوع همانند نگه داری اسید بوریک می‌باشد حمل این ماده باید با احتیاط صورت گیرد. زیرا پسماندهای این ماده اشتعال پذیر هستند.  حین کار یا ذخیره سازی و حمل باید از وسایل ایمنی مناسب استفاده گردد. مخازن خالی شده را با استفاده از آب گندزدایی کنید. ابتدا درب را به مدت 48 ساعت باز نگه دارید و بعد از گذشت 48 ساعت مخزن بایستی با حلال کربنات سدیم شست و شو داده شود.  مخازن حاوی این ماده تجاری بایستی در محیط خشک، خنک و به دور از نور خورشید ذخیره گرد. از نگهداری این در ظروف پلاستیکی اجتناب کنید.

 

 

 

 

منبع: سایت راینه داران