پرک نوع خاصی از مواد بازیافتی یا ضایعات پلیمری نیست. بلکه به شکل خرد شده این قطعات گفته می شود. زمانی که قطعات بازیافتی از نقاط مختلف جمعآوری میشوند، حجم زیادی دارند. این موضوع سبب شده که فضای زیادی را اشغال کنند. برای کاهش فضای اشغال شده، این قطعات را درون دستگاه های آسیاب، به قطعات بسیار کوچکی تبدیل می کنند. این قطعات پرک نام دارند. در این صورت نگه داری یا انبار کردن آنها ساده تر میشود. البته احتمالا دلیل اصلی تبدیل ضایعات به پرک، این است که بتوان آنها را به گرانول تبدیل نمود.
در این مقاله می خواهیم به شرح و توضیح پرک پلیمر بپردازیم.ابتدا قصد داریم بررسی کنیم که پرک پلیمر چیست و چه کاربردی در صنعت دارد.در ادامه با ما همراه باشید تا با کاربرد ها و مزایای این ماده آشنا شوید.بیش تر افراد فکر می کنند که این ماده همان ضایعات پلی مر می باشد که قابل استفاده نیستند ولی باید گفت که پرک پلیمر به ضایعات پلیمری گفته نمی شود زیرا ضایعات پلیمری هیچ گونه کاربردی در زندگی روزمره ندارند ولی این ماده بسیار کاربردی و مفید می باشد.این ماده کاربردی به مواد به خرد شده های قطعات پلیمر گفته می شود.این قطعات توسط افراد مختلفی جمع آوری می شوند و برای تهیه مواد کاربردی و مهم به کار می روند.
ضرورت تبدیل پرک به گرانول
بعضی از صاحبان تولیدی های وسایل پلیمری، مثل تولیدکنندگان گلدان های پلاستیکی، سعی میکنند به جای استفاده از گرانول، مستقیما از پرک در دستگاههای تزریق استفاده کنند. البته این روش به صورت کلی اشتباه است. چون پرک دارای خصوصیاتی است که سبب بوجود آمدن محصولاتی میشود که چندان خوشایند نیست. در زیر به برخی از ضرورتهای تبدیل پرک به گرانول میپردازیم:
- اکثر ماشینآلات تزریق پلاستیک یا دستگاههای شکل دهی مواد پلیمری، بهگونهای ساخته شده اند که استفاده از گرانول در آنها ارجحیت دارد. این دستگاهها با گلوله ها یا ساچمه های پلیمری بهتر کار میکنند تا پرک های نوک تیز.
- پرک ها دارای چگالی کمی بوده به همین خاطر محصول نهایی از کیفیت مطلوب و مناسبی برخوردار نخواهد بود. چگالی گرانول اجازه می دهد تا محفظه های تزریق به خوبی پر شده و از ورود هوا به آن جلوگیری شود. این هوا در نهایت خود را به صورت حباب هایی در محصول نهایی نشان می دهد.
- گرانول ها به خاطر داشتن چگالی بالاتر نسبت به پرک، شکل بهتری به محصول نهایی میدهند. وجود سطحی هماهنگ و یک دست، در این محصول از مزیت های استفاده گرانول به جای پرک است. زمانی که رنگ محصول شفاف یا سفید باشد این موضوع حساسیت بیشتری دارد.
- استفاده از پرک در دستگاه های تولید محصول پیویسی، باعث شده تا در این محصولات حباب ایجاد شده و بدنه آنها از مقاومت کافی برخوردار نباشد. از طرفی رنگ سطح این محصولات یک دست نبوده و شکل نامطلوبی به آنها میدهد. در حالی که وجود گرانول این مشکلات را حل میکند.
راهکارهایی برای افزایش کیفیت پرک قبل از تبدیل آن به گرانول
- هنگامی که شما اقدام به خرید بار پت میکنید، دقت کنید که بار دچار آفتاب خوردگی نباشد. تغییر رنگ پلاستیک ها میتواند نشانه آفتاب خوردگی آنها باشد. بار آفتاب خورده هنگام خورد شدن، پودر شده و گرانول باکیفیتی از آن به دست نمی آید.
- پس از خرید بار پت بهتر است آنها را تفکیک کنیم. این تفکیک سازی باید بر اساس رنگ و نوع قطعات صورت گیرد تا محصول به دست آمده از آنها، کیفیت بهتری داشته باشد.
- آسیاب مناسب و در اندازه های کافی، یکی از عواملی است که کیفیت پرک را افزایش می دهد. با آسیاب کردن مناسب پت ها و قطعات پلاستیکی، میتوان از پودر شدن آنها جلوگیری کرد.
- شستشوی قطعات قبل از خرد کردن آنها نیز ضروری است. جهت شستشو، بهتر است از آب تمیز استفاده گردد. این شستشو میتواند، قطعات را از خاک و شن جدا کرده و از بروز اشکال در آسیاب ممانعت بوجود آورد.
از تبدیل پرک به گرانول چه محصولاتی میتوان تولید کرد؟
- فوم عایق ساختمان یکی از محصولات با ارزشی است از گرانول بدست آمده از پرک ضایعاتی، حاصل می شود. این فوم ها چون در تعداد زیاد تولید می شوند، میتواند یک سرمایه گذاری هوشمندانه در صنعت ساختمان باشد. این عایق ها چون از مواد بازیافتی بدست می آیند، ارزانتر بوده و قیمت تمام شده ساختمان را کاهش می دهند.
فوم های سقفی؛ عایق کننده هایی بسیار مناسب
- گرانول هایی که از مواد بازیافتی به دست می آیند گزینه مناسبی برای تولید قطعات بسته بندی و پوشش مواد خوراک هستند. به این خاطر که در تولید این قطعات، استانداردهای بهداشتی رعایت میشود، مشکل بروز بیماری نیز وجود ندارد.
- استفاده از پت های بازیافت شده در کنار آسفالت برای ساخت پوشش سطحی خیابان ها، بزرگراه ها و معابر عمومی می تواند صرفه جویی بالایی در صنعت نفت به حساب آید. به این ترتیب میتوان بسیاری از مواد پایه نفتی گران قیمت که در ساخت آسفالت ها به کار می روند را با مواد بازیافتی جایگزین نمود.
- کیسه های پلاستیکی همچون کیسه های زباله از جمله قطعاتی هستند که توسط گرانول حاصل شده از مواد بازیافتی، بدست می آیند. در این کیسه ها چون مسئله بهداشت اهمیت کمتری دارد، میتواند تولید آنها را ساده تر سازد.